Alapozás a rézmetszetekhez

2013. január 17., csütörtök  Panelbarokk HírekKépgalériákKépgrafikai foglalkozás  Nincs hozzászólás

szfv_k01_feat

A barokk grafikus műhelyben a gyerekek a klasszikus nyomtatott grafikai eljárásokkal ismerkedhetnek meg testközelből. De mielőtt hozzákezdenének a rézmetszetek készítéshez, a barokk kor jellegzetes stílusát és a jelentősebb művészeit tanulmányozzák. A barokk belvárosban tett séta során a résztvevő diákok fényképezőgép segítségével képanyagot gyűjtöttek a rézkarcok tervezéséhez.

Barokk fotózás 1.
Barokk fotózás 2.

 

A rézkarcokon szereplő városképeket először ceruzarajz formájában örökítik meg a gyerekek. A rézkarcokat mindenki a saját tervezésű monogramjával látja el, ahogy régen a rézmetsző mesterek tették.

 
 
 
 
 
 

A barokk kor képmegörökítését segítő eszközzel, a camera obscurával ismerkedhettek meg a gyerekek, Mosberger Róbert móri fotóművész segítségével. Majd fotogramokat készíthettek a résztvevők.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A rézkarcokon szereplő városképek elkészítést, sok tervezés és rajzolás előzi meg. Barokk korban használt motívumokat, mintákat nézegetve tervezték meg első karcaikat. Ezek a karcok még használt CD-re készültek. A CD sokkal könnyebben kezelhető, mint a réz, ezen felül ez egy megfelelő anyag a karcolás begyakorlásához. Ezek után a gyerekek elkészítették saját sziluett portréjukat, ami a barokk korban terjedt el. De ezeket a portrékat a gyerekek saját tervezésű mintáikkal látták el.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Új hozzászólás

Ezeket a HTML kódokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>