Délután a barokk jegyében

2013. június 12., szerda  Panelbarokk Hírek  3 hozzászólás

Barokk tánccsoport

„Összbarokk” – vagy szakszerűbben szólva: szintetizáló – foglalkozást tartottak a Megyei Művelődési Központ Kreatív Panel Barokk projektjének ifjúsági, művészeti szakkörei június 12-én a Művészetek Házában. Kiállításokkal, film- és táncbemutatókkal, nyilvános koncertfelvételekkel mutatkoztak be egymásnak és az érdeklődő közönségnek.

A TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0046 pályázat keretében működő projekt tavaly ősszel indult, és az elmúlt hónapokban látványos eredmények születtek, amelyekből most a nagyközönség is ízelítőt kaphatott.

A Fejér Megyei Művelődési Központ közel 30 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív program keretében, melynek címe Kreatív Panel Barokk. A fantázianév olyan ingyenes kreatív foglalkozássorozatokat takar, melyek több területen is felkutatják a Fehérváron tanuló fiatal tehetségeket, segítik őket a fejlődésben, és mentoraik irányt mutatnak, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb pályát, ahol ezt a tehetséget kamatoztatni tudják.

Juhász Zsófia projektmenedzser

 

A programokat négy fő témakör köré illesztették: előadóművészet, képzőművészet, film, elektronikus sajtó. Ezeken belül további altémák vannak, így a fiatalok összesen kilenc szakkörbe jelentkezhettek: kórus, táncegyüttes, zenei együttes, énekes egyház- és népzenei csoport, vizuális képzőművész szakkör, animációs filmkészítő szakkör, képgrafikai szakkör, újságíró szakkör és weblapkészítő szakkör.

Jelenleg közel 120 fehérvári, vagy a városban tanuló diák vesz részt a projektben, amelynek érdekessége, hogy a foglalkozások két kivétellel nem a Fejér Megyei Művelődési Központban folynak, hanem „házhoz mentek” velük: a szakköröket arra a helyszínre vitték, ahonnan arra a legtöbben jelentkeztek – középiskolákba és azok kollégiumaiba.

A foglalkozások nem öncélúak, a szakkörök egyenként már többször is bemutatkoztak a nagyközönségnek, és a projektnek a mai barokk délutánt megelőzően is volt már „összbarokk” bemutatója egy igazán autentikus helyszínen, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, ahol március 24-én a barokk vizuális képzőművészeti szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás, és annak megnyitóján a tánccsoport és a kórus is közreműködött; az eseményről a projekt honlapján számoltak be a résztvevők.

Koncertfelvétel is készült

 

A Barokk délután nyilvános sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol a Barokk tánccsoport tagjai köszöntötték a sajtó képviselőit és a megjelent érdeklődőket. Bokor Attila, a tánccsoport vezetője pár mondatban ismertette a szakkör célját, a részvevők összetételét, és röviden tájékoztatta a jelenlévőket, miként folynak a próbák.

Juhász Zsófia projektmenedzser megnyitó beszéde után az Animációs filmkészítő szakkör befejezett alkotását láthatták a jelenlevők. A Debreczeni Katalin által vezetett csoport animációs filmeket készít és különböző filmkészítési technikákkal ismerteti meg a fiatalokat.

A film pár perces, de a produktum elkészüléséhez odavezető út hónapokba tellett. Ez a kisfilm bemutatja a barokk belvárost, a barokk kultúrát, és ügyesen ötvözi a művészeti ágakat (tánc, zene, képzőművészet). A filmkészítés alapanyagai, a képeket, melyekből a film készült az emeleti galérián tekinthették meg a hozzánk érkező kedves vendégek.

A következő bemutatkozó csoportot, a Képgrafikai szakkört Hegedűs Hanna Léna, a foglalkozássorozat szakmai oktatója mutatta be. Rövid előadásában belepillanthattunk a szakkör mindennapjaiba, elhangzott, milyen nyomdatechnikával ismerkedhettek meg a gyerekek, hogyan készültek az iniciálék.

A szakmai délután következő előadója Sevella Zsuzsa volt, aki a Barokk vizuális képzőművészeti szakkör munkájáról beszélt és arról, hogy a résztvevők mennyi szép eredménnyel, mennyi szép kiállítási anyaggal büszkélkedhetnek. Ebből egy mini kiállítás is készült, melyet a látogatók az aulában és a folyosói galéria falain tekinthettek meg. A művészeti foglalkozás nem csak kiállítás formájában mutatkozott be, hanem egy nyílt foglalkozásra is invitálta az érdeklődőket.

Az „e-KoMeTa” újságíró és weblapkészítő szakkört Polczer Zoltán mutatta be. Fontos, hogy a pályázat úgy épült fel, hogy legyen egy önálló honlap, melyet a fiatalok szerkesztenek, és amely bemutatja a foglalkozássorozatokról szükséges információt. Polczer Zoltán tanár úr vezetésével és Lőrincz Miklós szakmai irányításával egy hangulatos weblappal büszkélkedhet a főpályázó.

Diák és sajtó foglalkozássorozat szakmai irányítója Szabó Zsuzsanna tanárnő, aki a Nemes nagy Ágnes kollégium újságíró szakkörében segíti a fiatalokat az újságírói pálya irányába. Segítségére van Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztőriportere és Kocsis Noémi újságíró. A honlapon megjelent cikkek többségét a szakkör fiataljai készítették, de találhatunk riportokat, videókat is, melynek szereplői a foglalkozássorozat tagjai.

A program a zenei előadóművészeti csoportok műsorával folytatódott. A nézők a koncert-élmény mellett a lemezfelvételnek is részesei lehettek, hiszen az előadásról a helyszínen hanganyag készült, amit CD formájában megkapnak később a gyerekek.

A barokk zene legkiválóbb alkotásait megszólaltató fellépők, vagyis a Barocchi Amanti barokk zenei együttes és a Barokk kórus közös produkcióval is készült a koncertre: Esterházy Pál Harmonia Caelestis gyűjteményének részleteit hallhatta a nagyérdemű. A közös produkciót nem először mutatta be az együttes, a Szabó Balázs által vezényelt Musica Bella vonószenekar két előző koncertjén is szerepeltek már együtt.

A műsort Vakler Anna Énekes egyház- és népzenei csoportjának résztvevői zárták, Szent Istvánt dicsőítő népi énekekkel.

A koncertet követően a vizuális szakkörök bemutató foglalkozásába kapcsolódhattak be az érdeklődők, és a csoportok éves munkáit is megtekinthették kiállítás formájában.

A Barokk projekt résztvevőinek ezen a délutánon amellett, hogy megismerkedhettek egymással és egymás munkáival, lehetőségük volt bemutatkozni a nyilvánosság előtt, és megmutatni mindazt, amit a foglalkozások során elsajátítottak.

A gyerekek számára jó érzés, amikor együtt dolgozhatnak, és együtt hoznak létre valamit, aminek nyoma marad, akár egy kiállítás akár egy CD formájában. A projektnek köszönhetően a barokk kor szépségeit közelebbről megismerhették a gyerekek, és rajtuk keresztül a hozzátartozóik, valamint a Barokk délután látogatói is.

Információk a projektről

Székesfehérváron élünk, melynek közepén található a barokk belváros, de a megyeszékhelyre látogatók – bárhonnan is érkeznek a városba –, legelőször a panelházakat pillantják meg. A panelgyűrűvel körülvett szelíd, kanyargó barokk utcácskák ellentéte, kettőssége adta az ötletet a projekthez, amelyben azt vizsgáljuk, a két kor miben különbözik és miben hasonlít egymásra művészeti szempontból. Mi maradt meg a régiből, mi ültethető át a mába, hogyan élnek, élhetnek tovább a város barokk hagyományai?

Barokk kórus

A kórus tagjai a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai, körülbelül 35 fő a létszám. Hetente egyszer tartják vidám hangulatú próbáikat a gimnáziumban. A gyerekek többségükben nem kottaolvasók, hallás után tanulnak. Rendkívül lelkesek, könnyű velük dolgozni, gyorsan tanulnak. A koncerteken, amelyeken eddig részt vettek, derekasan helyt álltak, sok zenei és közösségi élménnyel gazdagodtak.

Barokk táncegyüttes

Székesfehérvár felújított belvárosát barokk stílus jellemzi, amelyet egy teljes panelház-gyűrű ölel, szorít magába. Ez érdekes kérdéseket vet fel: mi az a barokk és mi az a modern – jelen esetben panel? Miben különböznek, és miben hasonlítanak egymásra művészeti és tánctörténeti szempontból? Mi maradt fenn mai modern világunkban a barokk kor tanításából? Az együttes tagjai ezekre a kérdésekre próbálnak magyarázatot keresni és megérteni az akkori kor emberét. A foglalkozásokon bepillantottak a kor tánc- és viselkedéskultúrájába, valamint megismerték díszes viseleteiket. Fontos megemlíteni, hogy csupán könyvből nem lehet megtanulni táncolni: ha valaki el akar mélyedni e témában, ahhoz sok verejték és próba szükséges, amit a barokk tánccsoport átélt, megélt és megtanult.

Énekes egyház- és népzenei csoport

A Szent István Emlékév különös jelentőséget ad a történelmi múltunk jeles személyiségeinek tiszteletét felelevenítő foglalkozássorozatnak. A magyar szentek és királyok cselekedeteit, példás életét az évszázados vokális egyházi és népi hagyományon keresztül ismerik meg az Énekmondó együttes tagjai, Vakler Anna vezetésével. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeit segítik az iskola tanárai, Berki Lilla, Molnár Boglárka, valamint hangszeres kíséretével Varró János.

Barocchi Amanti hangszeres foglalkozás

A gimnazista korosztályú ifjak októberben kezdték a munkát, majd olyannyira összecsiszolódtak, hogy egy igazi vidám csapat lett belőlük. A foglalkozások során először is egymással ismerkedtek meg, majd hatféle méretű furulyával, csembalóval, a barokk díszítésekkel, az irodalom különlegességeivel, előzményeivel és utózmányaival, a fa hangszereken való élvezetes játékkal, a Müpával, a versenyeken és koncerteken tapasztalt izgalmakkal.

Barokk vizuális képzőművészeti szakkör

A barokk vizuális képzőművészeti foglalkozás a Nemes Nagy Ágnes Középiskolai Kollégiumban indult útjára. A résztvevők Sevella Zsuzsanna vezetésével érdekes vizuális technikákkal dolgozzák fel a barokk kor jellegzetességeit. A munka során készültek alkotások épületekről és ruhaviseletekről is.

A szakkör kedvencei az igényes kidolgozású barokk papírszínházak. A csoport munkáiba már betekintést nyerhetett a nagyközönség is 2013. március 24-től április 19-ig Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban. A kiállítási anyagot újabb izgalmas darabokkal bővítik, ugyanis meghívást kaptak a Győrben megrendezésre kerülő XXI. Barokk Esküvőre.

Animációs filmkészítő szakkör

A sziluettkép-készítés és az árnyjáték társasági szórakozás volt a barokk korban. A szakkör tagjai ezt az ősi technikát felújítva készítették el animációs árnyjáték filmjüket. A város múltjának megismerése és építészeti emlékeinek fotózása után született meg az elkészítendő film alaptörténete. A rövid epizódokból felépített animáció Székesfehérvár barokk kori életét mutatja be úgy, ahogyan azt egy mai, a 21. században élő gyerek elképzeli. A filmvetítést kiegészítő kiállításon láthatóak a mozgatható fekete kartonból készült figurák és a hátterek, amelyeken a filmbeli jelenetek játszódtak.

Képgrafikai szakkör

Az októbertől áprilisig tartó Székesfehérvár képekben foglalkozássorozat résztvevői a régmúlt grafikai eljárásait elevenítették fel és próbálták ki. A bevezető elméleti részben betekintettek Székesfehérvár barokk múltjába, fotózták, rajzolták a kor ma is megtalálható építészeti emlékeit. Az így elkészült munkák felhasználásával, a megismert klasszikus grafikai sokszorosító eljárással, rézkarc technikával készítették el saját grafikáikat a gyerekek. A kiállításon bemutatott képanyag az elkészült rézkarcok mellett betekintést nyújt a grafikai munka különböző fázisaiba is. A rézkarc szigorú technikai kötöttségét ellensúlyozza a kedves jeleneteket ábrázoló, ráadásként készített néhány barokk papírszínház-doboz.

„e-KoMéTa” újságíró és weblapkészítő szakkör

A webszerkesztő csoport feladata – ahogy a neve is mutatja –, hogy a Panel Barokkban működő szakköröket, azok munkáit, tevékenységüket bemutassa, a pályázat körébe tartozó eseményekről tudósítson az erre a célra létrehozott webes felületen, a projekt honlapján. Az elmúlt nyolc hónapban a diákok megismerhették a weblapkészítés alapjait, egy népszerű tartalomkezelő rendszer, a WordPress adminisztrációs felületét, és azt, hogy miként kell feltölteni az anyagokat a weboldalra. Ismerkedtek az újságírással és az elektronikus sajtó lehetőségeivel. Médianapon vettek részt, ellátogattak a Fehérvár Médiacentrumba, valamint bepillantást nyerhettek a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségének munkájába is.

Diák és sajtó foglalkozássorozat

A diákok ismereteket szereztek sok-sok mindenről: a barokk korról, a barokk Székesfehérvárról, és elsősorban a két médiaszakember, Kocsis Noémi és Benkő Andrea segítségével a diákújságírás alapjairól. Szó esett többek közt egy kis sajtótörténetről, műfajismeretről, a média erkölcsi és jogi problémáiról, a vázlatkészítésről és az újságírói pályaorientáció lehetőségeiről. Az elmélet mellett kreatívan gyakorolhatták főleg az interjú- és riportkészítést. Tudósítottak a vizuális képzőművészeti, a tánc, az árnyjátékfilm, az animációs és weblapkészítő csoport tevékenységéről; a fehérvárcsurgói rendezvényről és néhányan részt vettek az áprilisi médianapon is.

Barokk tánccsoport

3 hozzászólás a Délután a barokk jegyében  című cikkhez

 • Debreczeni Katalin írta:

  A Kreatív Panel Barokk foglalkozás-sorozat bemutatkozó délutánján a fent leírtakból hiányzik a képgrafikai és az animációs csoportok leírása. Talán nem láttátok az anyagunkat? Még a héten pótolhatjátok, ha nem vagytok restek felmenni az első emeltre!

  • Lőrincz Miklós írta:

   Kedves Kati, a bűnös én voltam, pótolva.

   • Debreczeni Katalin írta:

    Köszönjük.

Új hozzászólás

Ezeket a HTML kódokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>