PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

2014. február 17., hétfő  Panelbarokk Hírek  Nincs hozzászólás

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza, a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0046 azonosítószámú pályázata „Kreatív Panel Barokk” című projektjének indulásakor beszámoltunk a projekt céljairól és módszereiről, most annak megvalósult formájáról, eredményeiről, és folytatásáról szeretnénk hírt adni.

A hosszú távú program megismertetésének és partnerek keresésének érdekében felkerestük a megye több iskoláját, kollégiumát, művelődési intézményét, sajtóját, a témához kapcsolódó civil szervezetét. A programokat előzetesen egyeztettük az oktatási intézmények vezetőivel. Áttekintettük, hogy az elmúlt években milyen sikeres közös programjaink voltak és lehettek volna, ha kaptunk volna kellő támogatást. A pályázati kiírás szerint ez az „építő közösségek” 3. üteme, és „a közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos alkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában” címet kapta. Ez egyébként olyan kreatív foglalkozássorozatokat jelent, melyek felkutatják a tehetségeket, segítik őket, hogy fejlődjenek, mentoraik irányt mutatnak, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb pályát, ahol ezt a tehetséget kamatoztatni tudják. Éppen ezért több foglalkozássorozatot indítottunk el a projekt keretein belül.

A foglalkozások a következő csoportokban kerültek megvalósításra: Barokk kórus, Barokk táncegyüttes, Énekes egyház- és népzenei foglalkozás, Barocchi Amanti barokk zenei együttes, Barokk vizuális képzőművészeti műhely, Filmkészítés, animációs filmkészítés, Képgrafikai foglalkozás, Újságíró foglalkozás, Weblapkészítés.

A Barokk kórusba a Ciszterci Szent István Gimnáziumból jelentkeztek a legtöbben, így 2012. októberétől keddenként 14.30-tól ott tartottuk a próbákat. A tanult kórusművekből összeállított műsorból CD lemez is készült. A Barokk táncegyüttes foglalkozásain a barokk kor táncait, lépéseit és kézmozdulatait, viselkedéskultúráját ismerhették meg a részvevő diákok. Az Énekes egyház- és népzenei foglalkozás sorozat országosan elismert szakemberek vezetésével, a barokk korszak zenéiből olyan lokális értéktartalmat hordozó produktumot hozott létre, melynek befogadója volt a város vezetése is. A várossal való együttműködés megmutatkozott abban is, hogy a kórus kiemelt szerepet kapott a Szent István emlékév több rendezvényén. A Barocchi Amanti barokk zenei együttes tagjai elsősorban zenét tanuló fiatalok, akik tanulmányaik során találkoztak már a barokk zenével, de a műhelymunka során új tapasztalat lehetett számukra a műsor- és hangszer-összeállítások megtervezése. A Barokk vizuális képzőművészeti műhely tagjai a rajz és festészet eszközeivel dolgozták fel a barokk építészet, ruhaviselet, színház témaköreit. A Filmkészítés, animációs filmkészítés valamint a Képgrafikai foglalkozás filmes technikákkal ismertette meg a diákokat, akik szakkörökben a flash animáció és a stop motion technikával hoztak létre alkotásokat. Az Újságíró foglalkozás és a Weblapkészítés foglalkozássorozatnak nem csak az volt a célja, hogy a fiatalok az újságírói munka alapismereteit elsajátítsák, hanem, hogy a Kreatív Panel Barokk projekteseményeket és a projekteredményeket online és helyi kiadványban folyamatosan publikálják. A diákok pontosan úgy működtek, mint egy összeszokott szerkesztői team.

Sajnálatos, hogy ez a kreatív sorozat most véget ért, de bízunk benne, hogy egy újabb pályázat keretein belül folytatódhat majd a megkezdett munka.

projektzar610

 

Új hozzászólás

Ezeket a HTML kódokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>